KUTUPLANMA

Elektromanyetik dalgaların kutuplanmasını düşünelim. Seçilen bir düzleme göre, o düzlemdeki elektrik alanın korunup, diğer kol kanatlarının budanmasından bahsedilir. Bu işi kutuplayıcı (polarize) filtreler yapar. Bir filtre elektrik alanı kutuplarken manyetik alana dokunmuyor mu? Polarize düzleminin elektrik alan düzlemi olduğu (seçildiği!!!) söylenirken bu düzlemde titreşen manyetik alan kutuplanmıyor mu? Elektrik alanın mı? manyetik alanın mı kutuplanacağı seçilen filtreye mi bağlı? Yoksa zaten her ikisi de filtre ediliyor mu? Elektrik alan düzleminin polarize düzlemi olmasının nedeni, elektrik alanı hisseden elektrik yüklerinin, bu alana verdikleri tepkiyi ölçü aletleriyle daha kolay ölçebilmemizmiş. İyi hadi öyle olsun... bu anlatılanlarda bir eksiklik var gibi....Biraz felsefesini kim yapar? Ya da neden yapmazlar? Onu ben bilmiyorum? Mutlaka birileri yapmıştır? Oxford vardı da ben mi okumadım misali… Oxford yayınları dahil tüm kitaplar! aynı şeyleri yazıyorlar.. Bilgi bu değişecek hali yok ya.

Fakat düşününce ortaya bazı sorunlar çıkıyor; şimdi bu polarize filtre kutupladığı elektrik alanın manyetik alanına dokunuyor mu? dokunmuyor mu? Hani sonra bunlar ışık hızıyla birbirlerini yeniden doğuracaklar ya.. belki de şöyledir: elektrik alanın şiddeti manyetik alanın ışık hızı katı kadar ya, bu durumda tüm belirleyici elektrik alan mı? (Manyetik alana gerek yok mu?) Elektrik alan titreşir ve al sana ihtiyacı olan manyetik alan. Elektromanyetizma için Gauss yasasının manyetik kutuplarla ilgili olanı da ne diyordu? Manyetik tek kutup yoktur. (Gerçi teorik, meorik manyetik tek kutup olduğunu söyleyenler de var!) O zaman bu elektrik alanda kendisini bir şekilde garanti altına almış…kendi doğumunu manyetik alana yaptırtıyor. Birisi koşuyor ama elleri-kolları olmadan yarışı asla kazanamaz! Bir adam düşün koşmak için el ayağa ihtiyacı var, elektrik alanın kolu kanadı manyetik alan, üstelik kütleside yok, kuş gibi hafif… koş koşabildiğin kadar, kim tutar seni. Bu yüzden ışığı geçemezsin.

….Ama buldum galiba; bu filtre polarize düzlemindeki hem elektrik alanı, hem de manyetik alanı kutupluyor, ama işin teorisini E alanla yapıyorlar…. Benim aklımın ermediği, söylemeye çalıştığım şuydu; elektrik alan kendi manyetik alanını yeniden oluşturacak, bu iş için boş uzayda! biraz dalgalanması gerekecek, peki filtreden geçen kutuplanmış manyetik alan ne yapacak? O da aynısını; demin ki elektrik alan neyse, aynı düzlemde titreşen elektrik alanla bir sonrasında kendini yeniden doğurtsun diye bir elektrik alan üretecek…. İşte benim sorunum tam da burada başlıyor; bu iki elektrik alan 45 derece bir filtre ile polarizasyona mı tabi tutulacak?

Bu ara sıvı kristallerdeki kutuplanma olayını LCD teknolojisini anlatırken ele alacağım, ama burada yansıma ile kutuplanma bana çok ilginç geldi. Biraz önce Antalya’daydık ve soğuk diye denize giremeyen gençler denize kayrak (yassı) taşlar fırlatıyor ne kadar uzağa kaydırabiliriz diye yarış yapıyorlardı. Denize paralel atılan taşlar yansırken, dik atılanlar düştüğü yerde denize saplanıyorlardı. Bu ara oldu olacak Brewster açısıyla atılan taşların yansıyanları ile kırılanlarının 90 derece olduğunu söyleyelim.

Şimdi geri dönüş yolculuğu ve otobüsten yazıyorum. Oturduğum sol koltuğun olduğu taraftaki camdan manzarayı seyrediyorum. Yolun sağ tarafını göremiyorum diye üzülmüyorum çünkü karşı sağ taraf manzara polarize olmamış şekilde ön camdan girip sol yan cama geliyor ve düz camın yüzeyindeki elektronları uyararak manzara ışığın benim gözüme gelmesi için camda yansıyarak ve kırılarak kutuplanmasını sağlıyor…kendimi Brewster açısına ayarlıyorum: camdan dışarı bakıyorum yolun solu ve sağı birbir üste .. sahi hangisi sağ hangisi sol manzaraydı...